• by Matchai

Yeşil çayın öğütülerek toz haline getirilmesinden elde edilen matcha;

  • Ruh halini yükselten, antioksidan santralidir.
  • Doğal yolla kilo vermeyi destekleyen, pH dengeleyen bir detoks etkenidir.
  • Şekersiz kahvenin titreme yapmayan bir alternatifidir.

JAPONYA’YA ÖZGÜ BİR ÇAY YAPIM ŞEKLİ

Matcha, Japonya’da yeşil çayın öğütülüp toz haline getirilmesi sonucu çay olarak veya yemeklere katılarak tüketilir. Diğer yeşil çayların tüm dünyaya yayılmasına karşın matcha, Japonya’ya özgüdür. Japonya’da çay yapmanın özüdür. Yıllar boyu etkisini kaybetmeden, geleneksel bir Japon çay seramonilerinde kutlanmaktadır.

DOĞAL BİR RUH HALİ YÜKSELTİCİ

Matcha, zihni rahatlatıcı bir aminoasit olan L-Teanin içermektedir. Bu nedenle matcha, mod yükselticidir. Budist rahipler meditasyon yaparken matcha içerler ve matchanın içerisindeki aminoasitlerin kafeinle birleşmesiyle, zaman içinde uzun süreli bir dinginliğe ulaşırlar. Matchanın kendine özgü bir tadının oluşu, beşinci tat olarak da bilinen zengin ve kremamsı bir damak tadı olarak nitelendirilen umaminin oluşmasına katkıda bulunur.

EŞSİZ BESLENME

Matcha, sağlığa sayısız faydasıyla ünlüdür. Antioksidan, fiber ve klorofili kapsayan, zengin bir besin içeriğine sahiptir. Matcha içen kişiler, demlenmiş bir çayı değil de tüm yaprağı tüketmektediler. Bu yüzden diğer yeşil çaylara kıyasla sağlığa faydası çok yüksektir. Besin içeriği ve antioksidan oranı kıyaslandığında 1 bardak matcha, 10 bardak yeşil çaya karşılık gelmektedir.

MATCHANIN KARMAŞIK VE CEZBEDİCİ TADI

Klorofil ve aminoasitler matchaya; yoğun bir bitki tadıyla başlayıp, devamında damakta kalıcı bir tatlılık bırakan benzersiz, zengin bir tat verir. Matcha, geleneksel Japon tarzı olan suyla çırpılmış dolgun bir yeşil çaydır. İlk kez deneyen biri için yoğunluğu karşılaştırıldığında, yaşayacakları deneyim bitter çikolata veya kırmızı şaraba eş değer olacaktır. Bileşimde kullanıldığında ise hafif bir tat bırakacaktır. Yapacağınız latte, smoothie, pasta veya iştah açıcılara aroma ve yeşil çay rengi katacaktır.

GELENEKSEL OLARAK GÖLGEDE YETİŞTİRİLME

Matcha, sadece Japonya’da yerel çiftçilerin geleneksel yöntemleriyle, büyümeden öğütmeye yetiştirilir. Yahangi nehri; mikro iklimi, puslu ve sisli havasıyla ideal bir matcha yetiştirme kaynağıdır.

TAŞTA ÖĞÜTÜLMÜŞ BİRİNCİ SINIF YEŞİL ÇAY

İlkbaharda hasattan birkaç hafta önce, çiftçiler çay bitkilerini bambu hasırı veya muşambayla kaplayarak bitkilere ulaşacak güneş ışığını kısıyorlar. Bu adım klorofil miktarını arttırarak yaprakları koyu yeşile çevirir. Bu sayede matchaya parlak yeşil rengini vermiş olur.

Hasattan sonra yapraklar önce buharlaştırılır sonra kurutulur. Bundan sonra yapraklar derece için sıralanır ve yıkılarak geliştirilir. Bu noktada yapraklar, matchanın öncüsü tenchaya dönüşür. Tencha da topraklanır ve matcha olur.

Endüstriyel derecede makinede öğütülen matchanın aksine çay derecesindeki matcha, taş değirmende öğütülerek toz haline getirilir. Taş öğütme işlemi, matchayı toz hale getirerek damaktaki matcha hissinin oluşmasını sağlar. Matcha kaynağının tümü taş zemindedir.

AÇIK FİKİRLİ OLUN

Matcha bizim için yeniliğini koruyan bir çay. Küçüklüğümüzde etrafımızda bir kase matchanın olduğu veya her daim matcha demlenen bir mutfakta bulunmadık. Ama fikirlerimizi açık tutalım ve matchanın sıcak, soğuk, tatlı ya da ekşilerle rahatlıkla uyum sağlayabilen esnek bir içerik olduğunu aklımızda bulunduralım. Şunu da unutmayın ki matcha tercih ettiğiniz şekilde tüketebileceğiniz, kolay uyarlanabilen bir çaydır.

MATCHA’NIN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?

1 bardak matcha yaklaşık 10 bardak demlenmiş yeşil çaya karşılık gelmektedir.

İçtiğinizde yaprağın içindeki tüm besinleri almış olursunuz.

Matcha tozu, demlenmiş yeşil çaya oranla 137 kat daha fazla antioksidan içermektedir.

Besin değeri açısından ele alındığında ise 1 bardak matcha = 10 bardak demlenmiş yeşil çay.

Sağlığa olan birçok faydanın yanı sıra matcha,

  • Antioksidanlarla tıka basa doludur
  • Metabolizmayı hızlandırır ve kalori yakar
  • Doğal ve etkili bir panzehirdir
  • Zihni sakinleştirir, bedeni gevşetir
  • Fiber, klorofil ve vitamin yönünden zengindir
  • Ruh halini yükseltir, konsantrasyon sağlamaya yardımcı olur
  • Selenyum, Çinko, Magnezyum, Krom ve C vitamini ihtiyacını karşılar
  • Hastalıklardan korur
  • Kolestrol ve kan şekerini düşürür.

Matcha, sağlığa faydası kuvvetli olan, günlük diyetinize kolayca eklenebilir bir çaydır.

ANTİOKSİDAN SANTRALİ

Matcha’nın büyük faydalarından biri, her yudumda devasa antioksidan dozu sağlamasıdır. Antioksidan araştırmalarındaki son gelişmelere göre, matcha diğer ‘süper yiyeceklere’ oranla antioksidan açısından katlanarak artan bir şekilde tıka basa doludur.

NEDEN MATCHA GEVŞEMİŞ YEŞİL ÇAY YAPRAĞINDAN DAHA İYİDİR?

Her gün, sayısız insan yararlı antioksidan ve mineralleri kenara atıyor. Baktığınızda hayal edilmez gibi görünse de yeşil çayı demlediğinizde aslında gerçekleşen tam olarak budur. Çünkü suya sadece çay yaprağından damıtılmış antioksidan ve mineraller geçer. Büyük çoğunluğu ise hiç dokunulmadan yaprakta kalır. Yeşil çayın tüm potansiyelini elde etmenin yolu, yaprağın tamamını tüketmekten geçmektedir. Bu yaprağı yemek anlamına gelmez. Bu durumun çözümü bir kase matchayı keyifle tüketmektir. Çünkü matcha, yeşil çayın doğrudan taş zeminde öğütülmesiyle başka hiçbir çayın karşılayamayacağı ölçüde aminoasit, vitamin ve mineral sağlamaktadır.

Optimum sağlığı sağlamanıza ve korumanıza yardım etmeye gelince, matchanın eşi benzeri yoktur.

NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Antioksidanlar, vücudun savunma mekanizmasıdır. Yaşlanma karşıtı ve kronik hastalıkların önleyicisi konumundadır. Basitçe söylemek gerekirse, ne kadar çok matcha o kadar çok hastalık ve enfeksiyonlara karşı savunma.

YEŞİL ÇAY KATEŞİNLERİ NEDİR? KANSERE KARŞI DİYETLERDE NEDEN BU KADAR ÖNEMLİDİR?

Matcha, başka hiçbir yiyeceğin içermediği, antioksidanın eşsiz bir sınıfı olan kateşinleri içermektedir. Bunlar olası bir kanserle savaşan özelliktedir.

MATCHA YAPILIŞI

ÇAY KASESİNDE BAMBU FIRÇASI KULLANARAK

1. ADIM: 1 2 çay kaşığı matchayı küçük delikli kapta eleyin

2. ADIM: Yaklaşık 60 ml sıcak su ekleyin. Daha iyi bir sonuç için kaynar su kullanın.

3. ADIM: Çay köpürene dek kuvvetlice çırpın.

4. ADIM: Kasedeki matchayı keyifle tüketin. Afiyet olsun.

KUPADA

1. ADIM: Kaynak veya arıtılmış suyu ısıtın.

2. ADIM: Birkaç damla sıcak suyu matcha tozuna damlatın, kaşıkla macun haline getirin.

3. ADIM: Macun haldeki karışıma biraz daha sıcak su ekleyin ve çırpın. 1 çay kaşığına yaklaşık 177 ml su ekleyin. Damak tadınıza uyacak şekilde ölçüm yapın.

4. ADIM: Matchanız içime hazır. Afiyet olsun.

MATCHANIN DERECELERİ

Matcha çeşitli derecelere sahiptir. Lezzet profiline göre fiyat şekillenir. Genç yapraklar erken hasat edilir, narin ve bitkisel bir tat elde edilir. Olgun yapraklar damar ve saplardan daha iridir, tadı daha yoğundur.

Seramoni Derecesi: Aroması bitkisel, kremsi ve tatlıdır.

Klasik Derece: Aroması kremsi fakat belirgin bir acılıktadır.

Kafe Derecesi: Aroması şiddetli, çimensi ve tam gövdelidir.

Mutfak Derecesi: Aroması çoğunlukla şiddetlidir.

MATCHA İLE KADERİNİZİ DEĞİŞTİRİN

Potansiyel kanserle savaşan kateşinler sadece yeşil çayın içinde bulunuyor

Matcha’daki antioksidanların gücü sıradan demlenmiş yeşil çaya oranla çok daha fazladır. Matcha’yı tükettiğinizde %100 yarar sağlamış olursunuz. Antioksidan değerinin bir derecesi olan ORAC matchada; ıspanak, yaban mersini gibi antioksidanlardan kat be kat daha fazladır. Hastalık önleyip bedeni iyileştirmede ihtiyaç duyulan antioksidanlarda yeşil çaylardaki kateşin önemli bir role sahiptir.

Göğüs kanserini önlemede pratik olan iyi besindir.

  • Matcha’daki kateşinler kanser hücrelerini öldürüp, gelişmelerini engeller.
  • Yeşil çay içmek, kanserde hayatta kalma oranını yükseltir.
  • Yalnızca yeşil çayda bulunan – EGCg – tümörü engeller.

Günde 3 kupa çay içmek, göğüs kanseri riskini yarı yarıya indirir.

DİYABET VE OBEZİTE

Eğer aşırı kilolu, obez veya diyabetliyseniz matcha güçlü antioksidanlarıyla, kan şekerinizi düşürür; kalp, karaciğer ve böbreğinizi korur. Matcha meyve sularının aksine şeker içermez. Kan şekerinizi arttırmaz.

ÖZELLİKLE YAŞLI POPÜLASYONLARDA DEPRESYON VE DÜŞÜK ENERJİ

Depresyon yaşlı bireylerde yaygındır ve medikal hastalık riskini yükseltebilir; diğer medikal rahatsızlıkları kötüleştirebilir. Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde yapılan bir çalışmaya göre, günde sıklıkla yeşil çay içen kişilerde depresif belirtilerin görülme sıklığı azalmaktadır.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *